
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta polega nie tylko na wybieraniu możliwie najmniej przetworzonych produktów. To także dbałość o to, aby jeść smacznie i sezonowo. Zgodnie z tym, co rośnie, a zarazem jest najsmaczniejsze w danej porze roku. Już teraz sprawdź, jakie owoce i warzywa włączyć do swojej diety jesienią, aby dobrze wspomagać odporność.
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Sezonowe jedzenie niesie za sobą wiele, kluczowych dla naszego zdrowia zalet. Przede wszystkim, warto wspomnieć o tym, że takie owoce i warzywa mają najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych. A to oczywiście, nie pozostaje obojętne również dla ich… smaku. Pełno w nich naturalnej słodyczy, która nadaje potrawom prawdziwie wyjątkowego charakteru.
Warto wspomnieć również o tym, że sezonowe produkty są też o wiele łatwiej dostępne, a ich kupowanie wspaniale wspiera pracę rolników.
Jesienne owoce, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie
Najpyszniejsze jesienne owoce, które rewelacyjnie wspierają odporność i zdrowie naszego organizmu to oczywiście jabłka, gruszki, śliwki, a także winogrona. To właśnie jesienią zbieramy także jeżyny, figi, rokitnik, dziką róże, a nawet te późniejsze maliny.
Owoce te są niezwykle bogate w minerały, witaminę C, a także sam błonnik. Wpływają pozytywnie zarówno na trawienie, jak i układ odpornościowy.
Zadbaj o to, aby gościły w Twojej diecie codziennie! Możesz jeść je świeże albo zaopatrzyć się w shaker i robić pełne zdrowia, a zarazem smaku koktajle. Taka szybka, pełna antyoksydantów przekąska doda Ci energii i dobrego humoru!
Warzywa, których nie może zabraknąć na Twoim jesiennym talerzu
Dynia, marchewka, buraki, seler, kapusta i brukselka. Dalej jarmuż, cebula, cukinia, papryka, bakłażan, czosnek, czy por. Tak, to lista wyjątkowych warzyw, dzięki którym nie tylko będziesz mniej chorować, ale i łatwiej radzić sobie z ewentualnym przeziębieniem.
W tych smakołykach znajdziesz szereg witamin, takich jak: A, K, C, czy tych z grupy B. Nie brakuje w nich oczywiście także antyoksydantów, a nawet probiotyków, które będą dobrze wzmacniać naturalne mechanizmy obronne Twojego organizmu.
Jesienne warzywa możesz tak samo, spożywać w formie surowej, ale i pieczonej. Testuj różne sałatki, zupy, gotuj pełne kolorów i smaków jesienne potrawy. Twój organizm bardzo szybko Ci za to podziękuje!
Wspieraj swoją odporność z pomocą sezonowych produktów
Trudno zaprzeczyć temu, że regularne spożywanie sezonowych warzyw i owoców to jedna z najlepszych, prozdrowotnych rzeczy, jaką można dla siebie zrobić. Pamiętaj, że dieta, która ma być ukierunkowana na wspieranie odporności, musi zawierać niezbędne witaminy i minerały.
Jesienne warzywa i owoce są z kolei prawdziwą skarbnicą najważniejszych składników odżywczych. Wszystko dzięki temu, że naturalnie dojrzewają i nie są przechowywane przez długi czas. Postawisz na szybki koktajl z jeżyn? A może zdecydujesz się na ugotowanie aromatycznej zupy dyniowej? Smacznego i na zdrowie!
Artykuł sponsorowany
Cześć! Nazywam się Kinga Baran i jestem dumna twórczynią witryny katowiceperspektywa.pl. Moja pasja do dziennikarstwa i głębokie zainteresowanie moim lokalnym społeczeństwem skłoniły mnie do stworzenia tej strony. Na co dzień staram się postrzegać naszą lokalną rzeczywistość z różnych perspektyw i dzielę się tym poprzez moje artykuły. Wierzę, że każde miejsce, niezależnie od tego jak dobrze je znamy, ma